hoe decoreer je je vensterbank?

Een vensterbank is vaak een lastige plek om te stylen. Want je hebt er zowel van binnen, als van buitenaf zicht op. Je wilt dat het sfeervol is, niet te vol. Maar je wilt ook zeker niet dat het lijkt alsof je aan het verbouwen bent. Jij kunt wel wat ideeën voor de vensterbank gebruiken!

In dit artikel neem ik je mee in hoe je het beste je vensterbank in kunt richten en kunt voorzien van leuke accessoires, planten en bloemen. Zodat iedereen straks bij jou naar binnen kijkt en denkt; “Die heeft het gezellig voor elkaar!“.

Om de juiste decoratie te kiezen voor jouw vensterbank is het als eerste belangrijk om te bepalen wat het doel is van de decoratie. Is dat om inkijk tegen te gaan of vooral om sfeer toe te voegen aan de ruimte?

Wat zet je op je vensterbank om inkijk tegen te gaan?

Zitten jouw ramen dicht aan de weg en kijken voorbijgangers makkelijk naar binnen? Dan is het slim om hier je decoratie op aan te passen. In dit geval is het verstandig om te bekijken op welke hoogte de inkijk het meeste plaatsvind en hier de vensterbank op in te richten. Zit de inkijk laag, zorg dan voor mooie, lage ornamenten of potten met planten. Zit de inkijk hoger? Ga dan voor ornamenten op een voet of grote vazen met bijvoorbeeld droombloemen.

Ideeën om sfeer toe te voegen aan de ruimte

Wil jij je vensterbanken inzetten om sfeer toe te voegen aan de ruimte? Dan is het een goed idee om te kijken naar de basis van de woning. Welke kleuren en materialen komen er nu naar voren? Welke zijn in verhouding nog weinig terug te zien? En ook niet geheel onbelangrijk; wil je vooral warmte toevoegen aan de vensterbank? Of wil je juist het geheel meer in balans brengen?

Sfeer toevoegen aan je vensterbank doe je namelijk vooral door te spelen met verschillende soorten accessoires, kleuren en materialen. Als je warmte wilt toevoegen, kan het slim zijn om te spelen met droogbloemen, met kandelaren én met houten of bamboe. Wil je het geheel meer in balans brengen? Dan kun je voor een stoere pot met plant gaan (kijk wel goed naar welke planten voor je ramen kunnen, je wilt natuurlijk wel dat ze het overleven).

Kom maar op met die verzameling!

Maar de allerbeste tip die ik je kan geven is; maak het eigen. Laat je persoonlijkheid in je vensterbanken terugkomen. Zet die mooie schaaltjes die je meenam van de vakantie in de vensterbank en vul ze met gevonden schelpen.. Of de droombloemen die je oma vroeger tussen een boek stopte; geef ze een plekje in die favoriete vaas!

En ook belangrijk; durf te verzamelen. Denk bijvoorbeeld aan al die leuke vaasjes die jij door de jaren heen hebt gekocht. Kies een (kleiner) raam uit en vul de hele vensterbank met je collectie! De verschillende vormen, materialen en hoogtes zullen elkaar onwijs goed versterken.

Maar ook als je niet van verzamelingen houd, is het woord ‘verzamelen’ er wel een die je bij het inrichten van je vensterbank in je achterhoofd moet houden. Verzamelen, ofwel ‘groeperen’, zorgt namelijk voor rust in het geheel. Denk dus altijd in groepjes en zorg dat het niet te symmetrisch word. Kies bij een groot raam aan de ene kant bijvoorbeeld voor een ornament, een plant en een kandelaar. Ga dan aan de andere kant voor een vaas en een toffe boekenstandaard. Dan heb je verschillende groepjes en staat het geheel niet te symmetrisch opgesteld. Durf dus weg te stappen bij de twee potten met planten in het midden en twee kandelaren ernaast.

Niet de juiste accessoires om mee aan de slag te gaan? Ik heb een verzameling gemaakt van mijn favorieten, voor ieder interieur. Ga je hiermee aan de slag, dan kan het niet meer mis gaan met jouw vensterbank!

* Bovenstaande links bevatten affiliates. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als jij iets aanschaft. Hiervoor betaal jij niets extra’s:)